NAK CANTIK? LIKE!

Friday, 6 January 2012

10 TIPS KEMPISKAN PERUT


1. Makan makanan yang betul - Untuk mengempiskan perut kita perlu makan makanan yang seimbang didalam makanan harian kita kerana diet yang betul boleh membuang lemakdi bahagian perut. Makan yang betul sepatutnya mengandungi karbohidrat kompleks, fiber, vitamin dan mineral, “lean protein” , ikan dan teh hijau. 

2. Elakkan minuman bergas kerana kandungan gasnya akan berkumpul di dalam perut.

3. Jangan  makan sambil berjalan atau sedang melakukan pergerakan besar kerana pada masa yang sama anda turut akan menelan udara. Ini boleh menyebabkan masalah perut kembung.

4. Lupakan sejenak sayur-sayuran seperti kubis dan kubis bunga kerana ia boleh menyebabkan angin dan perut kembung.

5. Cubalah teh pudina, chamomile atau jintan hitam kerana ia baik untuk mengatasi masalah perut kembung.

6. Tinggalkan makanan ringan atau fast food kerana tidak baik untuk kesihatan dan akan membuatkan lemak berkumpul di bahagian perut jika diambil dengan berlebihan. Elakkan mengambil karbohidrat yang diprocess, gula, makan goreng(”deep fried food” ), makanan segera dan apa jua makanan berlemak.

7. Berhenti makan lewat malam, ini adalah kerana lebihan gula yang dimakan semasa makan lewat malam akan ditukar kepada lemak kerana badan tidak boleh membakar lemak semasa kita tidur.

8. Kurangkan minum soda, jus atau minuman bergula kerana ia mengandungi banyak kalori dan akan merosakkan usaha kita untuk mengempiskan perut. Banyakkan minum air kosong atau air mineral.

9. Melakukan latihan kardio dan berat adalah amat penting untuk mengempiskan perut kerana senaman ini dapat membakar kalori lebih banyak dari melakukan senaman perut. Contoh senaman kardio seperti jogging, berjalan. Dan menaiki tangga.


10. Periksalah label produk makanan sebelum membelinya di pasaraya atau di mana2 kedai. Produk yang mengandungi 'sorbitol' atau 'mannitol' perlu dielakkan kerana ia akan mendatangkan kesan laksatif atau dalam erti lain menyebabkan angin dalam perut.

Diharap dengan tip-tip yang diberi dapat membantu anda dalam usaha anda mendapatkan bentuk badan yang di ingini.


SELUAR DALAM MENGEMPISKAN PERUT dapat membantu mengempiskan perut

 

Tuesday, 3 January 2012

PELIHARALAH BENTUK BADAN ANDAMengekalkan bentuk badan adalah penting untuk lelaki dan wanita.  Tetapi ianya lebih penting untuk kaum wanita dek kerana sifat semulajadi wanita yang ingin kelihatan cantik dan menawan.

  1. Jangan menahan lapar - kurangkan makan TETAPI jangan tahan lapar sebab kelaparan akan menggalakkan anda mengambil makanan yang lebih manis especially gula-gula.
  2. Jangan makan secara berlebihan - selalunya orang akan makan bila lapar dan berhenti bila sudah terasa kenyang.  Ini akan mengakibatkan kembung perut.  Sebagai seorang muslim, Nabi s.a.w. menggalakkan kita berhenti makan sebelum kenyang.
  3. Amalkan gaya pemakanan yang sihat - diet yang seimbang mengandungi daging, kanji, sayur-sayuran, buah-buahan dan air akan membantu anda mengekalkan bentuk badan yang menarik dan seimbang.
  4. Bersarapan - sarapan pagi secara konsisten pasti dapat mengekalkan bentuk badan kerana ia mengurangkan selera makan sepanjang hari.
  5. Mengamalkan makan malam yang ringan - kurangkan pengambilan kanji dan lemak yang berlebihan sewaktu makan malam
  6. Minum air kosong - sekurang-kurangnya lapan hingga sepuluh gelas sehari untuk proses penggantian air yang hilang dari badan setiap hari.
  7. Dapatkan masa rehat yang cukup - pemakanan yang seimbang perlu diiringi dengan rehat yang seimbang juga untuk mengelakkan penambahan berat badan.
  8. Pemakaian KORSET secara berterusan - dapat membantu anda mengekalkan bentuk badan.