NAK CANTIK? LIKE!

Wednesday, 3 October 2012

DIET ATKINS



ATKIN DIET

Atkin Diet ni adalah diet yang amalkan Protein saja, tanpa karbohidrat.. tapi tak bagus diamalkan berterusan, maksima 2 minggu je.. ni ada info tentang sedikit info Atkin Diet yg kita simpan.....

Bagi yang sedang menjalani program Atkin Diet, sila elakkan mengambil makanan berikut dalam masa 2 minggu pertama..

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal...

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.



**********************************************************************************************************

Boleh Makan:
1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...
 

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!



#Contoh sarapan / Breakfast


1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

#Makan Tengahari / Malam


1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Monday, 24 September 2012

CARA MENINGKATKAN TAHAP METABOLISME BADAN

Metabolisma badan penting untuk menukarkan makanan kepada tenaga sebelum ia menjadi lemak. Ini dapat membantu kita menjadi kurus dan mengelakkan perut buncit. Namun tidak semua manusia dilahirkan dengan kadar kemampuan metabolisma yang tinggi. Tetapi tahukah anda yang sebenarnya kita mampu melakukan sesuatu bagi meningkatkan metabolisma kita?

Mari ikuti panduan yang disediakan di sini untuk anda.

1. Makan makanan pedas atau berempah.



2. Membina otot. Kelebihan bagi yang lebih berotot adalah akan mempunyai metabolisma yang lebih tinggi dan ini dapat menjadikan kita kurus sekalipun sedang berehat!




3. Bersenam kerana ia mampu meningkatkan metabolisma badan selepas kita melakukannya. Cara ini terbukti dari dahulu lagi mampu membantu untuk kurus.

 4. Ambil protein dalam setiap menu. Protein lebih baik untuk meningkatkan metabolisma badan berbanding karbohidrat dan lemak dan ia juga membantu membina jisim otot.





5. Cara kurus yang popular iaitu minum banyak air putih kerana air putih juga mampu meningkatkan metabolisma badan.

Tuesday, 11 September 2012

PRODUK PELANGSING YG TIDAK PERNAH MENDAPAT KELULUSAN DARI PIHAK KEMENTERIAN KESIHATAN

Di sini saya ingin berkongsi mengenai produk pelangsingan yg semakin berleluasa jualan dan pembelinya...saya terjumpa info tentang produk ini MEMANG TIDAK MENDAPAT KELULUSAN DARI PIHAK KEMENTERIAN KESIHATAN LANGSUNG...
Saya tidak berniat untuk menjatuhkan bisnes siapa2 pn sekadar berkongsi maklumat mengenainya sahaja...terpulangla pendapat masing2....baca sehingga habis yer...

 


"ACAI BERRY TIDAK PERNAH MENDAPAT KELULUSAN DARI PIHAK KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA TIDAK KIRA LAH  PENIAGA MENEGASKAN PRODUK MEREKA ORIGINAL ATAU PALSU, SEMUANYA ADALAH SAMA DAN PRODUK INI DIKATEGORIKAN UBAT YANG MERBAHAYA, BANYAK KALI PIHAK KAMI MENDAPAT ADUAN TENTANG ACAI BERRY NI,, PIHAK KAMI JUGA SEDANG MEMBANTERAS PENJUALAN ACAI BERRY YANG SEDANG BERLELUASA SEKARANG TERUTAMA DALAM JUALAN ONLINE".

Kisah selanjutnya baca di sini yer - "Saya Serik Dengan Acai Berry ABC !!!!!!!!"


 

Sunday, 13 May 2012

Parcel - 13/5/2012


*PARCEL - 13/5/2012

1 - AZIMAH, TERENGGANU > LOSYEN ANTI SELULIT + ARM SHAPER (2)
2 - ATEYYAH, MELAKA > KORSET

Email fieza6596@yahoo.com @ sms 0199086382 / 0126614776 untuk no. tracking poslaju

Alhamdulillah dan terima kasih membeli

Insyaallah, di jamin sampai esok by poslaju...

tQ


Monday, 7 May 2012

Parcel - 7/5/2012


Mulai harini, penghantaran parcel akan di update di sini...

*PARCEL - 7/5/2012

1 - FADZILAH, SELANGOR > KORSET XTRASLIM
2 - NURAHLINA, PERAK >
     PAKEJ (KORSET XTRASLIM + LOSYEN ANTI SELULIT + 
     ARM SHAPER (2))
3 - NORAZAH, SABAH > KORSET XTRASLIM
4 - NUR AZNIDA, SELANGOR > 
     PAKEJ (KORSET MAGNETIK SEAMLESS + ARM SHAPER)

Email fieza6596@yahoo.com untuk no. tracking poslaju

Alhamdulillah dan terima kasih membeli

Insyaallah, di jamin sampai esok by poslaju...

tQ

Tuesday, 10 April 2012

Bakar Lebih Kalori Dengan Bekerja Sambil Berdiri

Jika anda bekerja di pejabat, 80% daripada pergerakan anda mungkin hanya duduk di depan komputer menyiapkan kerja.
Tahukah anda sebenarnya anda boleh ‘hack’ cara kerja anda, sekaligus dapat bakar kalori dengan lebih banyak?
Caranya adalah dengan bekerja sambil berdiri. Jika di US perkara ini sudah menjadi trend dan semakin banyak kedai yang menawarkan meja kerja berdiri seperti dibawah:




Dan dibawah sedikit fakta yang menakutkan buat mereka yang bekerja secara duduk, menurut kajian yang dijalankan oleh American Cancer Society:

1. Wanita yang menghabiskan masa 6 jam sehari dengan duduk, mempunyai risiko sebanyak 37% untuk mati lebih awal daripada wanita yang duduk kurang daripada 3 jam sehari;
2. Bagi lelaki pula, risiko nya adalah sebanyak 17%
3. Bagi wanita yang hanya duduk dan tidak melakukan sebarang aktiviti yang menyihatkan (seperti bersenam), kebarangkalian untuk mati lebih awal meningkat kepada 94% manakala lelakik pula 48%;

Jelas, mereka yang banyak bekerja sambil duduk akan menghadapi risiko penyakit seperti:

1. Sakit jantung;
2. Obesiti (kegemukan);
3. Diabetes;
4. Kanser;
5. Dan kematian lebih awal.

Jadi, jika anda tergolong dalam salah seorang yang bekerja sambil duduk lebih daripada 6 jam sehari, adalah digalakkan untuk anda mengubah cara kerja daripada duduk kepada berdiri.

Menu Sarapan Sihat


Sarapan yang sihat ialah sesuatu yang penting dalam menu pemakanan seharian kita.

Apa kata anda ubah sekali-kala menu sarapan anda. Asyik-asyik nasi lemak, roti canai, teh tarik je..kalau anda amalkan menu sebegitu hari-hari selama mana anda hidup, ada kemungkinan besar berat badan anda akan cepat naik.

Jom baca idea-idea tersebut:

1) Hidangan buah-buahan campuran.
Anda boleh potongkan beberapa hirisan buah epal, pisang, mangga dan pear. Apa yang penting pelbagai hidangan buanh-buahan anda. Masa yang diambil untuk menyediakan sarapan seperti ini amat cepat. Owh ye, kalau anda nak tahu, jika anda makan buah-buahan dalam keadaan perut yang kosong, ini mampu menurunkan berat badan anda secara semulajadi.

2) Minum shake untuk lebih kenyang.
Jika anda rasakan makan buah membuatkan anda masih berasa lapar, anda boleh buat minuman shake buah-buahan. Kalau nak buat milk shake pun boleh. Dengan meminum minuman shake, ia dapat memberi anda tenaga tambahan untuk aktiviti sepanjang hari anda.

3) Kek muffin dan jem.
Hidangan ini juga mampu mengurangkan pengambilan kolesterol berlebihan dalam sarapan anda. Dalam masa yang sama, ia mampu memberi anda kesihatan yang lebih baik. Beli kek muffin di kedai-kedai kek dan sapukan jem kesukaan anda. Beli muffin yang tidak berperisa atau berperisa original. Nak lagi best boleh tambahkan juga madu.

4) Scramble egg.
Yang ni saya pasti mesti menjadi kegemaran anda. Anda boleh buat scramble egg. Pecahkan telur dalam non-stick frying pan dan campurkan dengan susu segar. Gunakan majerin sebagai minyak untuk memasak. Gaulkannya hingga ia masak kemudian letakkan serbuk lada hitam. Makan dengan roti untuk nak lebih kenyang.

5) Oatmeal.
Ini merupakan hidangan bagi anda yang inginkan penjimatan masa. Anda boleh beli 3 in 1 Quaker Oat dan hanya campukan dengan air panas. Saya jamin, sampai tengahari pun anda akan kenyang dan tak perlu menahan kelaparan.

Semoga dengan perkongsian idea-idea ini dapat anda cuba amalkan dalam amalan pemakanan seharian anda.

(^_^)

Saturday, 31 March 2012

Makanan yang patut dielakkan

‘Argghh, apa aku boleh makan, apa aku tidak boleh makan?’

Ada makanan yang baik dan sudah semestinya ada makanan yang tidak baik yang mana patut dikurangkan atau dielakkan bersesuaian dengan diet anda. Membakar lemak dan menurunkan berat badan boleh menjadi sangat mudah jika anda tahu membuat pilihan dan membezakan antara makanan yang baik dan tidak perlu dalam menu harian anda.


 Mari kita lihat, apakah pilihan yang tidak sesuai dengan diet menguruskan badan?

1. Roti putih. Mesti ramai terkejut, kenapa saya masukkan roti putih? Sedangkan ramai ingat roti lebih baik daripada nasi? Betul ke lagi baik? Kalau kita bandingkan, kebanyakan roti putih dan roti serat, kandungan nutrisinya berbeza. Roti putih sekarang lebih pada gula segera. Makan sikit tak mengenyangkan. Kebanyakan yang ambil roti putih cenderung untuk makan lebih. Kalau begitu, lebih elok ambil nasi. Roti serat lebih baik daripada roti putih.





2. Marjerin. Kalau boleh, elaklah sebarang makanan yang menggunakan marjerin. Marjerin tinggi kalori, yang dihasilkan daripada lemak tepu. Penyakit jantung, dan sebagainya selalu dikaitkan dengan marjerin dan adik beradiknya, minyak sapi.

3. French Fries. French fries bukan seperti kentang sebenar. Ia tinggi lemak tepu dan juga karsinogen. Jadi jangan samakan makan french fries dengan makan kentang.



4. Biskut. Biskut juga bukan pilihan yang baik kecuali sebahagian fiber serat. Kandungan utama dalam kebanyakan biskut adalah gula segera. Makan sikit tak kenyang, sedar-sedar dah habis satu bungkus chipsmore.

5. Sosej. Mesti sedapkan makan sosej? Sampai ada yang ingat, itu protein. Tidak, yang sedap itu lemak. Lembut je rasa. Sosej dan burger sangat tinggi lemak. Ia diproses daripada campuran sisa-sisa ayam, bahagian lemak dan sebagainya dan akhirnya jadi bentuk yang comel untuk dimakan.

6. Cereal. Kebanyakan cereal sangat tinggi gula. Jika anda bermiat untuk makan cereal, cari cereal khas untuk diet. Terdapat pelbagai kini dalam pasaran.

7. Donut. Donut antara makanan yang boleh naikkan berat badan dengan cepat. Ia dipenuhi kalori daripada lemak tepu, gula, gula dan gula. Sebab itu sedap. Lagi-lagi sekarang ada kedai jual sekali 12. Bulat macam donatlah anda.


 8. Makanan berlabel ‘sugar-free’. Walaupun ia berlabel ‘sugar-free’ tetapi ianya mengandungi pemanis tiruan. Pemanis tiruan tidak menaikkan berat badan tetapi merbahaya jika diamalkan selalu daripada aspek kesihatan. Gula tiruan yang biasa digunakan adalah aspartame. Aspartame dikaitkan dengan pelbagai penyakit seperti brain tumor, kemurungan, sawan, migrain, sakit sendi, insomnia, PMS, dan senarainya berterusan.

9. Makanan Dalam Satu Kategori. Maksudnya, jangan hanya makan satu makanan yang majoritinya karbohidrat, atau mungkin air semata-mata. Makanan seimbang kunci kepada diet yang berjaya. Lihat piramid makanan.

10. Bihun. Ramai juga yang fikir, bihun itu pilihan yang baik. Bihun boleh menyimpan lebih banyak minyak berikutan ruang diantaranya yang halus, lebih-lebih lagi bihun goreng. Kalau diperah, minyaknya boleh digoreng semula kut.



11. Air Buah. Air buah yang dimaksudkan di sini adalah air buah dengan gula segera. Boleh dikatakan majoriti produk air buah dalam kotak dan botol dipasaran adalah gula segera. Sebab itu murah. Biasanya jus 100% berganda lebih mahal.

12. Sushi. Adakah sushi pilihan yang baik untuk diet? Tahukah anda shrimp tempura roll itu mencecah 540 kalori. Purata kalori dalam 1 menu sushi sekitar 250 kalori. Tapi cukup ke sikit itu? Belum campur dengan sosnya yang tinggi sodium. Elakkan sushi segera. Shashimi lebih baik.


13. Makanan Proses. Jika boleh, elakkan makanan proses dalam tin dan sebagainya. Dapatkan makanan segar yang baru dimasak.

14. Mee. Mee, mee segera? Apa kebaikannya? Gantikan dengan spagetti atau pasta. Lebih baik dan sedap jika sesuai dengan masakannya.

15. Makanan Tambahan. Jangan terkejut, jika saya masukkan makanan tambahan. Bukan nak kata makanan tambahan tak elok, tetapi ramai yang bergantung pada makanan tambahan semata-mata. Makan sekali sehari tapi, 10 kali minum protein. Perkataan ‘tambahan’ bermaksud tambahan, dan bukannya pengganti menu yang lain. Jika perlu nutrisi tambahan, baru ambil.

Nota: Senarai diatas tidak termasuk lagi makanan berminyak, makanan segera, fastfood, air manis dan sebagainya yang memang terang-terang patut dielakkan.

Thursday, 22 March 2012

Diet Mengikut Jenis Darah

Diet yang agak baru popular adalah diet mengikut jenis darah. Reaksi kimia antara makanan dan jenis darah merupakan sebahagian daripada warisa genetik. Reaksi ini disebabkan oleh faktor yang disebut lektin. Lektin merupakan protein yang ditemui dalam pelbagai makanan, mempunyai sifat dipengaruhi oleh jenis darah. Jadi apabila anda makan makanan yang mengandungi lektin protein yang tidak sesuai dengan jenis darah anda, lektin mula mengaglutinasi sel-sel darah. Lektin banyak ditemui dalam makanan tidak begitu mengancam kehidupan walaupun mereka boleh menyebabkan pelbagai masalah lain.




Darah O

Digalakkan Dibenarkan Tidak dibenarkan
Protein Daging lembu, kambing, rusa, cod, herring, mackerel Semua jenis daging dan makanan laut kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Bacon, ham, angsa, babi, barracuda, ikan keli, ikan salmon, kaviar, sotong
Tenusu
Mentega, mozzarella, keju kambing, susu soya Semua produk tenusu dan yogurts
Lemak Minyak zaitun, minyak flaxseed Minyak canola, sesame Minyak jagung, minyak kacang, minyak safflower, minyak cottonseed
Bijirin Biji  labu, walnut Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Kacang tanah, pistachio, biji poppy
Kacang Kacang azuki, black-eyed peas Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Kacang tamarine, kacang hijau, kacang merah
Gandum Roti essene, roti Ezekiel Bali, nasi Jagung, gluten, oat, tepung, roti, mi
Sayur Brocoli, bayam, dandelion, bawang, lobak, cili merah, ubi kentang, labu, rumpai laut Tomato Terung, jagung, avocado
Buah Plums, prunes Anggur, kebanyakan beri Tembikai, tembikai susu, tangerine, strawberry, blackberry, kelapa
Rempah Kari, garam, cayenne pepper
White pepper, black pepper, vinegar, cinnamon, cornstarch
Perasa
Chocolate, madu, cocao Sos tomato, mayonis
Air Soda, tea Bir, wine Kopi, black tea

Darah A

Digalakkan Dibenarkan Tidak dibenarkan
Protein
Ayam, ayam belanda Daging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik
Makanan Laut Cod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardin Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Barracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura
Tenusu
Yogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambing Semua jenis keju yang lain dan susu
Lemak Minyak zaitun, minyak flaxseed Minyak canola, minyak cod liver Minyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame
Bijirin Kacang, labu Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Kacang Brazil, cashew, pistachio
Kacang Kacang hijau, kacang hitam, black-eyed peas
Tamarind, kacang merah
Gandum Buckwheat, amaranth
Graola, wheat germ, wheat bran, durum wheat
Roti & Mi Roti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pasta Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan English muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos
Sayur Halia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofu
Pepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant
Buah Nenas, cherry, apricot, anggur, lemon
Tembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine
Rempah Tamari, miso, sos soya, halia
Vinegar, pepper
Perasa

Sos tomato, mayonis
Minuman Aloe vera, green tea, red wine, kopi
Bir, soda, black tea

Darah B

Digalakkan Dibenarkan Tidak dibenarkan
Protein Kambing, kijang, arnab Lembu, ayam belanda, rusa Ayam, itik, babi
Makanan Laut Cod, salmon, halibut, sole Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Semua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
Tenusu Keju, keju kambing, susu kambing, mozzarella, susu, yogurt Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Aiskrim
Lemak Minyak zaitun
Minyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
Bijirin
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Cashew, pine, pistachio
Kacang

Black-eyed pea, pinto, aduke, azuki, kacang hitam
Gandum Oatmeal, nasi Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Wheat, rye, buckwheat (cornflakes, cornmeal)
Roti Roti, beras perang, kek nasi Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Bagel, muffin, roti multi-grain, soba
Sayur Sayur hijau Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Tomato, jagung, zaitun, avocado, labu, tofu
Buah Nenas, pisang, cranberry, anggur, betik, plum Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Kelapa, belimbing, pear
Rempah Kari, cayenne pepper Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Perasa

Sos tomato, mayonis
Minuman Ginger, peppermint, raspberry, green tea, ginseng, licorice
Aloe vera, soda

Darah AB

Digalakkan Dibenarkan Tidak dibenarkan
Protein Kambing, arnab, ayam belanda Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Lembu, ayam, itik, babi, rusa, kijang
Makanan Laut Tuna, cod, makeral, pike, siakap merah, sardin Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Semua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
Tenusu Yogurt, telur, mozzarella, keju kambing, susu kambing, ricotta Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Keju america, aiskrim, susu penuh
Lemak Minyak zaitun
Minyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
Bijirin Peanut, walnut Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Filbert, biji labu, biji sesame
Kacang

Lima
Gandum Millet, oat bran, oatmeal, rye Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Jagung, buckwheat, kasha, soba
Sayur Broccoli, cauliflower, celery, cucumber, eggplant, garlic, ubi kentang, tempe, tofu, yam Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Artichoke, avocado, jagung, lima, cili
Buah Anggur, plum, berry, cherry, nenas, lemon, kiwi
Manga, jambu, kelapa, pisang, oren
Rempah Kari, miso Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan Esktrak almond, barli, tapioca
Minuman Licorice, red wine, dandelion, kopi, green tea

Wednesday, 21 March 2012

Petua Untuk Merampingkan Badan




1. Jangan Berlapar - Makanan memberi anda tenaga dan apabila anda menggunakan tenaga kurang daripada apa yang anda ambil, tubuh akan terkejut. Bila anda tidak tahan berlapar, anda akan makan dengan lebih banyak.

2. Amalkan Yang Pahit – Minum kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. Minum 8 Gelas Air Sehari - Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum anda makan makanan yang berat-berat, cuba minum air. Pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. Elakkan Minuman Bergas - Minuman bergas biasanya mengandungi 7 hingga 8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. Kurangkan Pengambilan Garam - Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat badan disebabkan air.

6. Ambil Sarapan Pagi -Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, orang yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding orang yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori.

7. Makan Perlahan-Lahan - Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Sebab, apabila anda makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. Kunyah Makanan Kepada Cebisan Lebih Kecil - Kunyah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan, kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa “mint” atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11. Kurangkan pengambilan marjerin atau butter dalam makanan anda.

12. Apabila makan di restoran atau gerai, pesanlah air limau nipis atau jus oren. Ini kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral, serat dan kandungan lemak yang rendah.

14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet.

15. Ambil Makanan Yang Berempah - Sesetengah rempah seperti cili atau biji sawi, boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.


RAJINKAN MEMAKAI KORSET UNTUK DAPATKAN BENTUK BADAN YANG RAMPING



POLISI PENUKARAN SEMULA PRODUK - MESTI BACA

Jaminan penukaran!

Kalau ada yang masih ragu-ragu tentang pembelian korset secara online...

Ini jaminan kami!

"Jika beli korset ini, dan dapati saiznya tak kena dengan Puan, sila hubungi kami dalam masa 24 jam di 019-9086382 / 012-6614776 untuk membuat penukaran saiz"

"Kami mahu anda dapat pakai dan rasai sendiri kesan positif yang telah dialami oleh pelanggan-pelanggan kami yang lain. Kami tidak mahu duit puan dibazirkan begitu sahaja."
*****************************************************************

Kami menghargai keyakinan pelanggan. Kami menawarkan 3 hari jaminan kepuasan terhadap Korset Ayus Ultraslim. Anda mempunyai 3 HARI bekerja untuk memulangkan semula dan MESTI mematuhi syarat-syarat berikut.
Anda juga bertanggungjawab untuk KOS PENGHANTARAN SEMULA.

Semua korset yang dihantar akan DINILAI terlebih dahulu terhadap kualiti korset tersebut sebelum penukaran diluluskan.


Korset yang dihantar semula akan DIPERIKSA dan untuk penukaran semula, korset tersebut hendaklah mematuhi SYARAT-SYARAT berikut:


    1- Anda MESTI memaklumkan kepada kami dalam masa 24jam (1 hari bekerja) mengenai permintaan untuk menukarkan korset tersebut melalui sms 019-9086382 / 012-6614776 atau Email – fieza6596@yahoo.com


2  2- Penghantaran semula MESTILAH dilakukan dalam tempoh 3 hari bekerja dan nombor jejak (Tracking No) penghantaran hendaklah DIBERIKAN kepada pihak kami.


3  3- TAG mestilah TERPASANG dan DIPULANGKAN dalam KEADAAN ASAL (bungkusan korset asal)


4  4- Korset MESTILAH dalam keadaan TIADA KESAN REGANGAN atau tanda-tanda yg korset itu telah dipakai (hanya pakai untuk MENCUBA sahaja).


5  5- Korset MESTI TIDAK dalam keadaan seperti sudah dibasuh atau apa-apa kesan kotoran atau bau dari pewangi, mekap, losyen atau minyak angin. Kami mengesyorkan anda mandi terlebih dahulu sebelum mencuba korset.


6  6- Korset ini memenuhi peraturan kesihatan (Health Code Regulation) untuk pakaian dalam.

    7- Setiap pertukaran hanya boleh dilakukan SEKALI SAHAJA dan caj sebanyak RM10 (Semenanjung) & RM13 (Sabah/Sarawak) untuk KOS PENGURUSAN, PEMBUNGKUSAN & PENGHANTARAN semula.

    8- Setiap korset yg dihantar semula akan diperiksa semula dan berhak untuk tidak menggantikan korset baru jika syarat di atas TIDAK DI PENUHI. Kami juga berhak MENOLAK sekiranya anda tidak memberikan nombor jejak (Tracking Number) dalam tempoh 3 hari bekerja.

    9- Kami juga berhak menolak sekiranya pemulangan anda tiba MELEBIHI 7 hari bekerja dan tidak bertanggungjawab atas kelewatan disebabkan kesibukan anda.
   
    10- Korset yang TIDAK DILULUSKAN untuk penggantian akan diposkan kepada anda semula dalam tempoh 5 hari bekerja.

****************************************************************


PRODUK ROSAK / TERSILAP HANTAR

Sekiranya anda menerima korset yang mempunyai kerosakan disebabkan oleh pengilangan, sila HUBUNGI 019-9086382 / 012-6614776 dalam masa 1 hari bekerja selepas barang diterima.


Korset PERLU DIPOS semula ke pihak kami dalam masa 3 hari bekerja dan sampai dalam masa TIDAK MELEBIHI 7 hari bekerja.


Sila KEMBALIKAN korset dengan NOTA menyatakan sebab pemulangan seperti “ROSAK” @ “SALAH SAIZ” (nyatakan saiz yg diingini) agar pihak kami dapat menyelesaikan masalah anda.


Jika terdapat kerosakan lain, selain dari yg anda sebutkan, pihak kami BERHAK untuk MENOLAK proses penghantaran semula korset baru dan caj kos penghantaran TIDAK akan dipulangkan semula.

TERIMA KASIH
KERJASAMA ANDA AMATLAH DIHARGAI


Tuesday, 14 February 2012

Tips Kuruskan Badan Dengan Buah-buahan


Di musim perayaan, pemakanan betul dan sihat adalah amat penting. Ketika kita menghadiri jamuan rumah terbuka, kita pasti akan makan dengan banyak dan kadang-kala berlebihan.
Dan ini boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan kita kerana ia boleh menyebabkan masalah penghadaman.

Jadi tips kuruskan badan adalah dengan pengambilan buah-buahan segar dengan lebih banyak lagi daripada biasa kerana ianya amat kaya dengan antioksidan.

Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C dapat membantu tingkatkan sistem imun dalam tubuh badan kita. Terutama sekali buah-buahan yang berwarna merah dan ungu.


Kita juga perlu minum banyak air putih untuk menggantikan kehilangan air dalam badan dan juga menghidrasikan kembali tubuh badan kita. Itu sebabnya kita perlu minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air putih sehari.

Mengamalkan meminum jus buah-buahan segar juga adalah cara yang lazat dan mudah untuk kita mengambilnya. Selain penambahan vitamin dan zat galian yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Kita seharusnya makan sekurang-kurangnya 2 hidangan buah-buahan dan 3 hidangan sayur-sayuran setiap hari sebagai sebahagian daripada diet kita yang sihat. Dan ini adalah mengikut saranan Garis Panduan Diet Malaysia 2010.

Pada setiap musim perayaan, tambahkan lagi buah-buahan dan sayuran-sayuran segar ke dalam pemakanan kita setiap hari. Dan ia dapat menjamin kesihatan tubuh badan kita sepanjang tahun.

Tips Kuruskan Badan & Fakta Buah-buahan:

Limau Mandarin
  • Sebiji limau mandarin mengandungi 85% air dan hanya 64 kalori. Rasanya manis dan sebab inilah ramai yang menggemarinya.
  • Bagi mereka yang ingin menjaga bentuk tubuh badan mereka, limau mandarin adalah snek rendah kalori yang baik untuk kita ambil.
  • Ia juga kaya dengan vitamin C yang dapat membantu pengeluaran kolagen untuk kekalkan keanjalan kulit dan juga mengurangkan kedutan. Dan sekaligus, awet muda :-D
Pisang
  • Sebiji buah pisang pula, dapat bekalkan 35% daripada keperluan vitamin B6 harian kita. Ianya penting untuk membantu tubuh badan kita menghasilkan sel baru yang sihat.
  • Selain itu, pisang juga kaya dengan kalium, iaitu zat galian yang membentuk sebahagian daripada fungsi saraf dan otot tubuh badan kita. Ketika kita bersukan, kalium dapat membantu mencegah kekejangan otot. Itu sebabnya para atlet suka makan pisang waktu mereka berehat.
  • Pisang juga mengandungi sumber penting asid amino yang tak boleh dikeluarkan oleh tubuh badan secara semulajadi. Jadi kita perlu dapatkannya daripada makanan. Asid amino merupakan blok binaan untuk protein dan sebiji pisang dapat membekalkan asid amino penting untuk 3% protein harian kita.
Buah Naga
  • Buah naga dapat membekalkan 2 gram asid lemak tak tepu yang sihat dan baik untuk jantung tubuh badan kita. Ianya dalam bentuk asid lemak lineik dan asid lemak oleik yang terdapat dalam biji buah naga yang kita makan.
  • Satu hidangan buah naga boleh membekalkan 8% zat besi yang membantu kesihatan fungsi sel darah merah yang membawa oksigen ke sel.
  • Beta karotena dan vitamin C dalam buah naga pula adalah antioksidan kuat yang membantu mencegah kerosakan sel berpunca daripada radikal bebas.
  • Buah naga juga kaya dengan serat larut dan tak larut yang membantu mengurangkan kolesterol makanan. Terdapat hasil penyelidikan yang menunjukkan bukti pengurangan sejumlah kolesterol dari tubuh badan, bila buah naga dimakan dalam tempoh 5 minggu.
Epal Merah
  • Epal merah mengandungi beberapa fitokimia penting seperti kuersetin, catechinm phloridzin dan asid klorogenik. Semuanya adalah antioksidan yang kuat. Dan hasil kajian epidemiologi, menunjukkan kejayaan pengurangan risiko sakit jantung, beberapa jenis kanser, asma dan diabetes jenis 2.
  • Epal merah juga kaya dengan serat yang membantu melawaskan perut dan melegakan sembelit.
  • Menurut Kajian Kesihatan Jururawat yang membabitkan 77,000 wanita, menunjukkan risiko kanser di kalangan wanita yang makan sekurang-kurangnya satu hidangan epal merah adalah rendah. Dan hasilnya, kanser paru-paru di kalangan wanita didapati berkurangan 21%.

Limau Tangerin
  • Sebiji limau tangerin boleh membekalkan 39% vitamin C harian kita. Diet yang kaya dengan vitamin C dapat membantu menguatkan sistem imun untuk mengelakkan jangkitan dalam tubuh badan kita.
  • Limau tangerin juga mengandungi vitamin A yang tinggi yang memainkan peranan penting dalam kesihatan selaput mukosa dalam hidung, tekak dan saluran penghadaman kita.
  • Selaput mukosa yang kuat dapat memastikan rintangan yang kuat untuk menentang bakteria dan virus berbahaya.
  • Hesperidin ialah antioksidan yang terdapat dalam limau tangerin. Ia adalah ciri-ciri antikanser, terutama bila ia dimakan sebagai sebahagian daripada diet kita yang sihat dan kaya dengan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran.
Marilah kita amalkan tips kuruskan badan dan mengambil buah-buahan & sayur-sayuran segar dalam pemakanan sihat kita setiap hari :-)


Saturday, 4 February 2012

PANDUAN KECILKAN LENGAN TANGAN


Sesetengah orang simpan lemak berlebihan pada perut, punggung atau pipi. Itu genetik. Samalah bagi lengan yang berlemak.

Kenapa Saiz Lengan Pulak Yang Gemuk?

Sesetengah orang simpan lemak berlebihan pada perut, punggung atau pipi. Itu genetik. Samalah bagi lengan yang berlemak. Kita tidak boleh memaksa badan simpan lemak dimana-mana. Tapi bagaimana untuk kurangkan saiz lengan?
  1. Senaman Pemberat Untuk Lengan? Sudah tentu ada pelbagai senaman yang anda boleh lakukan untuk membina dan kuatkan otot pada lengan tangan. Contoh senaman adalah seperti: reverse curls dengan dumbbell atau barbell atau peralatan senaman seperti hand-grips.Tapi adakah senaman pemberat dapat kurangan saiz lengan atau tambah lagi saiz?! Seperti yang kita tahu, senaman pemberat melatih dan besarkan otot lengan tangan so secara teori, lengan anda akan bertambah saiz! Jadi tak sesusai? Well sesuai untuk kentalkan isi lengan tapi latihan pemberat tidak dapat membuang lemak berlebihan
  2. Urut Traditional. Adakah terapi mengurut dapat kurangkan atau pecahkan lemak pada bahagian lengan? Jom kita teliti:
    • Kurangkan lemak? Tak boleh. Urut tidak dapat membuang lemak pada mana-mana bahagian. Kalau diurut dengan minyak buang angin, minyak sapi ataupun halia etc, yes mungkin ia dapat panaskan permukaan kulit atau serap air nak ke kulit untuk kentalkan kulit (jangka masa pendek). Fikirlah: lemak itu “pejal”, kalau urut kuat macamana pun, lemak tu nak keluar kat mana?
    • Pecahkan lemak? Mungkinlah tapi sama macam fakta sebelum ini, kalau terapi urut dapat pecahkan lemak tu sekalipun, lemak tu tak ke mana!
    Jadi urutan bukanlah jawapan untuk kecilkan lengan tangan.
  3. Liposuction? Sudah tentu kaedah liposuction dapat kurangkan lemak pada mana-mana bahagian, termasuk lengan tangan tapi ia sangat mahal, prosedur yang invasive dan bukanlah jawapan untuk jangka masa panjang.
  4. Kurang lemak melalui kalori defisit? Yes itulah satu-satu cara untuk mengurangkan lemak pada lengan atau mana-mana bahagian badan. Ingat kita tidak boleh buang lemak pada satu-satu bahagian jadi ia adalah proses yang menyeluruh. Kalori defisit adalah keadaan dimana pengambilan kalori (pemakanan) tidak melebihi pengeluaran (aktiviti harian, termasuk senaman)  Contoh: Kalau pengambilan kalori melalui makanan adalah 2,000 kalori tapi output kalori adalah 2,400 – maka adanya defisit kalori sebanyak 400. 400 kalori itu akan dibakar atau diambil daripada lemak simpanan badan. Adakah di akan bakar 400 kalori itu daripada lemak lengan? Tak semestinya. Kita tidak boleh memaksa badan tapi apa yang anda boleh lakukan? Terus amalkan defisit kalori untuk membakar lemak. Lama-kelamaaan, ia akan membakar lemak pada bahagian lengan tangan juga.
  5. Wajip bersenam? Tidak! Untuk kurangkan lemak pada lengan atau berat badan secara am, senaman tidak wajib. Kenapa pula? Kerana yang penting adalah kalori defisit. Selagi pengambilan makanan tidak melebihi aktiviti harian (pembakaran kalori) maka senaman tidak wajib (contoh: bulan puasa). Tapi sudah tentu, senaman seperti aerobiks, berjalan, jogging dan lain-lain mempercepatkan usaha anda.
Bagi saya, satu-satu cara untuk kurangkan lemak adalah melalui pengawalan kalori – pemakanan dan senaman.


*******************************************************************

*BENGKUNG LENGAN membantu mengatasi masalah lengan menggeleber - KLIK


Friday, 27 January 2012

25 TIPS KURUSKAN BADAN

 1-10: Nutrisi dan Diet Pemakanan

Mari kita bermula dengan tip-tip diet dan pemakanan.
  1. Makan 5-7 hidangan kecil berbanding tiga hidangan besar. Ini bukan sahaja dapat mengawal nafsu pemakanan dan malah memastikan tenaga anda berterusan sepanjang hari.
  2. Jangan skip hidangan. Ia tidak akan membantu anda kuruskan badan kerana
    - nafsu makan akan bergelora dan
    - metabolisma badan akan menurun.
  3. Kenali keperlukan kalori seharian anda. Ramai yang tidak mengenali keperluan kalori seharian masing-masing. Tapi kalau tak tahu, macamana nak mengawal kuantiti pemakanan?!.
  4. Roti canai … hmm berapa kalori tu? Pastikan anda kenali kandungan kalori-kalorie makanan dan minuman seharian anda. .
  5. Elakkan kalori daripada minuman. Ini adalah tip kuruskan badan yang paling senang. Dengan hanya gantikan minuman bergula seperti teh ais, milo, soft drink dan lain-lain dengan air bebas gula, anda boleh kurangkan lebih kurang 10kg dalam setahun..
  6. Minum air mineral. Air tidak mengandungi apa-apa kalori dan tidak boleh menambahkan berat badan untuk jangksa masa panjang. Tapi elakkan pengambilan garam berlebihan kerana ia akan menambah takungan air badan anda..
  7. Jangan makan buah-buahan dengan berlebihan. Walaupun buah-buahan mengandungi vitamin dan mineral, ia juga mengandungi kalori (gula) yang boleh menggemukkan..
  8. Segenggam tangan karbohidrat. Samada anda makan nasi, roti, mee mahupun kentang (semua sumber karbohidrat), pastikan saiz hidangan tidak melebihi segenggam tangan. Kalau tak kenyang, tambah lauk..
  9. Pastikan kuantiti pengambilan protein cukup. Sebagai panduan pastikan anda mengambil 2-2.5g untuk setiap kg berat badan anda. Also ingat, protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat..
  10. Kawal nafsu makan! Satu-satu cara untuk mengawal nasfu adalah dengan memastikan ia tidak dapat peluang untuk kembang. Kalau nafsu makan sudah datang, maka sudah terlewat.

11-20: Senaman

Senaman sepatutnya menjadi aktiviti yang menyeronokkan. Tak perlu mencari trend senaman yang terkini. Yang penting anda mencari senaman yang serasi dengan gaya hidup dan minat anda.

11. Senaman tidak wajib! Kalau anda ingin mengurankan berat badan, senaman sebenarnya tak wajib. Tapi ia dapat membantu mempercepatkan usaha anda. 

12. Angkat berat! Tak kira jantina dan umur Pastikan anda include senaman angkat berat dalam program senaman anda. Kenapa? Kerana ia membantu kuatkan otot, tulang, sendi-sendi dan akhirnya kalau anda dah kurus pun, sudah tentu anda inginkan badan yang kental kan?  

13. Pentingkan kualiti senaman. Senaman bukan hanya bergantung kepada kuantiti tapi yang paling penting adalah kualiti senaman anda. Pastikan anda mahir dalam persediaan dan pelaksanaan senaman anda. Kalau tak pasti, dapatkan panduan yang bernas daripada mereka yang mahir. 

14. Pastikan anda bakar lemak dan bukannya glukos. Jika anda berjogging atau bermain badminton dengan harapan membakar lemak, pastikan anda elakkan minuman seperti Milo, 100Plus or Gatorade. 

15. Tak perlu hari-hari. Jika bersenam, tak perlu hari-hari. 2-4 kali seminggu cukup. Biarkan badan anda rehat dan pulih … penting kualiti senaman. 

16. Inginkan perut yang kempis? Crunches dan peralatan abs sebenarnya tidak berkesan kerana selagi otot abs dan diliputi dengan lapisan lemak, maka otot abs anda tidak akan menonjol. Fokuskan usaha anda kepada senaman kardio dan penjagaan pemakanan untuk membakar lemak. 

17. Semanan untuk toning? Lebih kurang macam tip 16. Senaman semata-mata tak ke mana. Usaha anda perlu digabungkan dengan pemakanan yang baik untuk membakar kalori (lemak). 

18. Yoga untuk kuruskan badan? Tak juga. Yoga memang sesuai untuk flexibility dan ketenangan tapi untuk senaman kurangkan berat badan, kardio jauh lebih baik. 

19. Sauna dan bilik steam room? Kedua-dua boleh membantu mambakar kalori dan buang air. Tak menjadi masalah anda mengunjunginya. 

20. Seks sebagai senaman? Yup sudah tentu. Aktiviti seks adalah contoh senaman yang sememangnya banyak membakar kalori dan juga dapat mengurangkan stres.

21-25: Suplemen dan makanan tambahan

Jika digabungkan dengan diet dan senaman asas yang baik, suplemen dan makanan tambahan bantu mempercepatkan usaha anda kurangkan berat badan. Tapi … pastikan anda tidak tertipu dengan gambar sebelum dan selepas.. 

21. Pil cepat kurus? Tak kira di mana dan harga, tiada pil ajaib yang boleh mengurangkan berat badan, bakar lemak tanpa gabungan pemakanan asas yang baik. Mustahil.

22. Adakah pembakar lemak berkesan? Secara teori yes. Peranan pembakar lemak adalah untuk menaikkan metabolsima badan anda melalui ramuan seperti caffeine dan guarana. Jadi dengan pembakaran kalori berlebihanan ini, anda dapat mengurangkan berat badan. Tapi nasihat saya, jangan bergantung kepada suplemen mana2 untuk jangka masa panjang. 

23. Ingin kurangkan 1kg? Anda perlu bakar atau membuang 7,700 kalori samada melalui makanan, senaman ataupun gabungan kedua-dua. 

24. Suplemen protein merupakan pilihan yang baik sebagai snek antara hidangan. Suplement protein rendah dari segi kalori, mudah dibeli dimana-mana dan boleh disimpan di pejabat mahupun di rumah.. 

25. Dapatkan suplemn multivitamin yang baik. Kekurangan micro-nutrisi boleh menyebabkan nafsu makan anda naik. Jadi pastikan anda mempunyai suplemen multi-vitaman yang bersesuain dengan jantina, umur dan gaya hidup anda yang unik.

- Herbalife adalah contoh makanan pengganti ataupun meal replacement. Walaupun ia dapat memberikan anda kesemua keperluan khasiat untuk suatu hidangan, ia mahal dan saya tak syorkan anda serahkan nasib berat badan anda kepada produk suplemen mana-mana.

Sumber Dari - Kevin Zahri Website

Friday, 6 January 2012

10 TIPS KEMPISKAN PERUT






1. Makan makanan yang betul - Untuk mengempiskan perut kita perlu makan makanan yang seimbang didalam makanan harian kita kerana diet yang betul boleh membuang lemakdi bahagian perut. Makan yang betul sepatutnya mengandungi karbohidrat kompleks, fiber, vitamin dan mineral, “lean protein” , ikan dan teh hijau. 

2. Elakkan minuman bergas kerana kandungan gasnya akan berkumpul di dalam perut.

3. Jangan  makan sambil berjalan atau sedang melakukan pergerakan besar kerana pada masa yang sama anda turut akan menelan udara. Ini boleh menyebabkan masalah perut kembung.

4. Lupakan sejenak sayur-sayuran seperti kubis dan kubis bunga kerana ia boleh menyebabkan angin dan perut kembung.

5. Cubalah teh pudina, chamomile atau jintan hitam kerana ia baik untuk mengatasi masalah perut kembung.

6. Tinggalkan makanan ringan atau fast food kerana tidak baik untuk kesihatan dan akan membuatkan lemak berkumpul di bahagian perut jika diambil dengan berlebihan. Elakkan mengambil karbohidrat yang diprocess, gula, makan goreng(”deep fried food” ), makanan segera dan apa jua makanan berlemak.

7. Berhenti makan lewat malam, ini adalah kerana lebihan gula yang dimakan semasa makan lewat malam akan ditukar kepada lemak kerana badan tidak boleh membakar lemak semasa kita tidur.

8. Kurangkan minum soda, jus atau minuman bergula kerana ia mengandungi banyak kalori dan akan merosakkan usaha kita untuk mengempiskan perut. Banyakkan minum air kosong atau air mineral.

9. Melakukan latihan kardio dan berat adalah amat penting untuk mengempiskan perut kerana senaman ini dapat membakar kalori lebih banyak dari melakukan senaman perut. Contoh senaman kardio seperti jogging, berjalan. Dan menaiki tangga.


10. Periksalah label produk makanan sebelum membelinya di pasaraya atau di mana2 kedai. Produk yang mengandungi 'sorbitol' atau 'mannitol' perlu dielakkan kerana ia akan mendatangkan kesan laksatif atau dalam erti lain menyebabkan angin dalam perut.

Diharap dengan tip-tip yang diberi dapat membantu anda dalam usaha anda mendapatkan bentuk badan yang di ingini.


SELUAR DALAM MENGEMPISKAN PERUT dapat membantu mengempiskan perut